Verstopping in de badafvoer

Een verstopping in de badafvoer is erg vervelend. In veel gevallen is het zelfs noodzakelijk om direct een ontstoppingsdienst te raadplegen. Een verstopping in de badafvoer kan op lange termijn namelijk ernstige schade toebrengen aan het hoofdriool met alle gevolgen van dien. Daarnaast is een verstopt bad natuurlijk ook erg onpraktisch. Na een lange werkdag is er immers niets fijner dan kunnen genieten van een warm bad.

Bij een verstopping vormt het vullen van het bad geen problemen. Deze ontstaan pas als je het badwater weg wilt laten lopen uit de badkuip. In veel gevallen neemt het afvoeren van het water bij een verstopping veel tijd in beslag. Soms lijkt er echter helemaal geen beweging in te zitten. In dat geval is het verstandig om direct een loodgieter in te schakelen. Wij kunnen dit soort problemen snel en vakkundig voor je oplossen.

Een verstopte badafvoer herkennen

Een verstopping in de afvoer van het bad is vrij eenvoudig te herkennen. De problemen kunnen zich geleidelijk of acuut voordoen. Als de verstopping nog relatief klein is, merk je dat het badwater minder snel afgevoerd wordt dan normaal. Naarmate vuilresten of haren zich ophopen, zal het badwater steeds moeizamer via het hoofdriool afgevoerd worden. Uiteindelijk is de blokkade zo groot dat het water in de badkuip blijft staan.

Ook stankoverlast is een duidelijk signaal van een verstopping. Er hangt een penetrante lucht in de badkamer welke zich vaak ook verspreid naar andere ruimtes in de woning. Des te groter de verstopping, des te indringender de rioollucht. Direct actie ondernemen is dan van groot belang. Je kunt zelf proberen om de verstopping in de badafvoer op te lossen, maar dit kun je ook overlaten aan een professionele ontstoppingsdienst.

Wat is de oorzaak van een badafvoer verstopping?

Een verstopping in de badafvoer kan veel oorzaken hebben. Toch wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door de producten die gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan haren, vuiligheid of verzorgingsproducten. Vooral haarverzorgingproducten zoals conditioners hebben de neiging om de badafvoer te verstoppen. De vette samenstelling van het product hecht zich aan de wand van de afvoerbuis. Na verloopt van tijd slibt de afvoer dicht waardoor een verstopping onvermijdelijk is. Een verstopte badafvoer kan ook veroorzaakt worden door:

• badschuim en zeep producten
• haren
• resten van scheerschuim

Ook het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen kan leiden tot een verstopt bad. Sterker nog, de afvoer kan zelfs ernstig beschadigd raken als er agressieve of bijtende producten worden gebruikt. Lees dus altijd de bijsluiter van het schoonmaakmiddel voordat je deze gebruikt om het bad mee te reinigen. Zo weet je zeker dat de vloeistof geen schade toe kan brengen aan de afvoerbuis.

Zelf de afvoer van het bad ontstoppen. Is dat verstandig?

Zelf de verstopping in de badafvoer verhelpen is een mogelijkheid. Wel is voorzichtigheid geboden om de schade niet erger te maken dan deze in feite is. Als je merkt dat de afvoer van het badwater belemmert wordt door een verstopping, kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Hierbij kun je denken aan het gebruik van een ontstopper in combinatie met een ontstoppingsmiddel op vloeibare basis. Ook de zeef van de badafvoer en de sifon kunnen vrijgemaakt worden van haren en vuilresten. Als je zelf de zwanenhals wilt schoonmaken doe je dat het beste met een daarvoor bestemde ontstoppingsveer.

Toch is enig verstand van zaken gewenst als je zelf de verstopping in het bad wilt oplossen. Als je niet over de juiste apparatuur beschikt, kunnen de problemen met de badafvoer zelfs verergeren. Als je dat wilt voorkomen is het goed om de ontstopping aan een specialist over te laten, zoals een loodgieter. Onze ontstoppingsdienst voor de omgeving Malden lost het probleem snel en effectief voor je op. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze ervaren loodgieters als je hinder ondervindt van een verstopt toilet, keukenafvoer of rioolverstopping.